Chameleon Fineliners en Pens

Afgelopen week heb ik van de Nederlandse Distributeur Bura BV voor Chameleon producten de volgende producten ontvangen om mee om deze recensie mee te maken.

Een introductie kit met Chameleon Pens en Tops, een set van Chameleon Fineliners in de kleur Cool Color en een set van 12 Chameleon Fineliners in de kleur Bright.

Nu heb ik alles vol enthousiasme open gemaakt en daarna ook met alles met nog meer enthousiasme alles gaan uitproberen. Nu zie ik met het maken van de recensie dat de set van 12 voor een winactie bestemd was…Deze ga ik alsnog weggeven, hopend dat jullie het niet erg vinden dat ik ze heb gebruikt.

Alle producten die hier worden besproken zijn verkrijgbaar bij de volgende webwinkel Handletteren doen we zo

Als eerste heb ik de fineliners en pennen geprobeerd op een tekening van Johanna Basford, maar deze heb ik uiteindelijk niet op de foto gezet, wel een stukje uitgeknipt en op mijn journal pagina gebruikt.

De fineliners zijn op waterbasis en drukken niet door, mits je ze niet heel vaak (of er heel dik) mee kleurt.

Dus mijn eerste echte kleurplaat is een mandala van Marianne Balk, deze heb ik van haar gekregen om te gebruiken voor deze recensie. Onderaan deze pagina vind je haar Etsy webwinkel en haar Instagram pagina.

PDF Mandala van Marianne Balk

Ik was erachter gekomen dat de fineliners het beste kleuren op een wat kleinere oppervlakte, dus een beetje kleinere afstanden die je moet overbruggen.

De mandala die ik van Marianne Balk ter beschikking heb gekregen is daar perfect voor en ik ben vol overgave aan het kleuren gegaan.

Het is super wennen en je ziet absoluut de vooruitgang vanaf het midden naar de buitenkant, soms is het nog even zoeken naar de goede hoeveelheid mengen en bij andere stukjes zie je het juist gelijk goed gaan.

Ik heb een combinatie gemaakt van kleuren met stippen, alleen de originele kleur en ook het mengen van de kleuren, bijvoorbeeld rood met geel of oranje.

Wat mij opviel is dat de fineliners een stuk “sappiger” zijn dan de fineliners die ik ken, het blenden gaat ook over het algemeen eigenlijk vanzelf, doordat ze zo sappig zijn, blend alles echt super goed.

Hoe blend je met de fineliners?
De fineliners bestaan uit een pen met een fineliner en een dop, in de dop zit dezelfde kleur opgeslagen als in de pen zelf, met een soort punt die kleur afgeeft.

Trek de dop van de fineliner af en plaats deze op een andere kleur voor één tot en met het aantal tellen die je nodig hebt om de overgang te maken.

Mijn ervaring met deze fineliners is dat 1 tot 4 tellen voldoende is om een mooi effect te maken, maar dit verschilt natuurlijk met wat jij graag wilt bereiken. Dus mijn advies is altijd even uitproberen!

Plaats na gebruik de goede dop weer op de fineliner, op zowel de dop als de pen staat het nummer geprint, dus dat is super handig!

Let erop! Dat je de dop er altijd goed op klikt als je een overgang wilt maken, anders krijg je geen kleurverandering, want dan raakt de fineliner de binnenkant van de dop niet.

Ik moet echt eerlijk zijn, het kleuren met fineliners is voor mij wel even geleden, dus ik moest echt weer even wennen…maar ben super tevreden met het eindresultaat en ze gaan absoluut een plaatsje krijgen op mijn wenslijst!

Nadat ik de mandala had gekleurd heb ik snel een stuk in mijn journal geschreven, dit om te kijken hoe de fineliners zich daar gedragen. Ze zijn geslaagd!

Het was superleuk om zo in je journal te schrijven, steeds heb ik een ander kleur gepakt om mee te blenden en daarna weer verder met die blendkleur om weer een ander effect te krijgen. Soms is het wat licht, maar het is absoluut goed te lezen.

Vervolgens heb ik de Introductory kit uitgeprobeerd, dit zijn de originele Chameleon Pens met de Color Tops. Deze set bestaat uit 3 Chameleon Pens en 2 Color Tops, daarnaast zitten er in het pakket nog twee reserve Nibs.

Deze Chameleon Pens zijn op alcohol basis en hebben aan de ene kant een bullet nib en aan de andere kant een brush nib, daarnaast zit er een kleine mixing chamber met een bullet nib en daarin zit heldere vloeistof en daarmee kun je al hele leuke effecten krijgen.

Hoe gebruik je deze pennen?
Deze pennen zijn op verschillende manieren te gebruiken, als eerste gebruik je de heldere mixing chamber (mixkamer) op je brushtip om de kleur van licht naar donker te laten gaan, dit lukt trouwens heel goed, want de pennen zijn echt goed nat. Probeer vooraf hoe lang je de mixing chamber op de brush (of bullet) nib wilt houden om het juiste effect te krijgen.

De tweede manier is het gebruiken van de extra color tops, deze gebruik je op dezelfde manier als de mixing chamber (zie het maar als een mixing chamber, maar dan met kleur). Dan krijg je ineens weer een hele andere kleur en kleuren combinatie!

De derde manier is het gebruik van twee Chameleon Pens met elkaar, daarvoor heb ik de brush nibs tegen elkaar gehouden voor een bepaalde tijd en daarna kun je weer andere kleuren combinaties maken.

Met dit kleine setje kun je dus totaal wel 18 of meer kleuren creëren, probeer het zelf uit! Het is superleuk om te doen!

Mensen vragen wel eens of het steeds tussendoor opzetten van de mixing chamber of color top vervelend is, maar ik vind het niet.

Ja, je moet er echt even aan wennen, vooral ook met de fineliners, omdat dat een stuk sneller gaat, maar ik heb er geen moeite mee. Ik vond het zelf een hele leuke ervaring!

Dit in gedachten heb ik een kleurplaat van Hannah Lynn gepakt die ik ooit al eens eerder heb gekleurd en heb deze met een combinatie van de Chameleon Pens en de fineliners ingekleurd. Vooral met de chameleon Pens en wat details met de fineliners.

PDF Freebie Moon Glow van Hannah Lynn

Het papier waarop ik heb geprint is geen alcohol marker papier, maar het is laser printer papier, lekker dik en super glad. Maar zuigt wel de alcohol op, het beste resultaat heb je echt wel als je het op speciaal papier print en in kleurt. Ik moet zeggen dat het best wel meeviel met het doorbloeden naar de achterkant, het was te overzien en het heeft geen problemen verzorgd met mijn ondergrond.

Het is inmiddels een heel verhaal geworden, maar ik wilde het goed uitleggen wat ik heb gedaan en hopelijk is het niet te langdradig geworden?

Bura BV voor de Chameleon producten

Marianne Balk voor de prachtige Mandala
En neem ook eens een kijkje op haar Instagram

Hannah Lynn voor de mooie freebie ‘Moon Glow’

Kleuren voor Volwassenen Facebook Pagina

Gebruikte materialen:
Chameleon Pens Introductory Kit
Chameleon Fineliner Cool Color 6
Chameleon Fineliner Bright Color 12
Marianne Balk Mandala
Hannah Lynn ‘Moon Glow’
Laserprinter papier, ProDesign 250 grams papier
Fernweh Traveljournal

25 maart 2020

Geef een antwoord