Julia Woning | Workshop PanPastel

Dit boek heb ik gekregen van BBNC Uitgevers / MUS Creatief om te resenseren.

Iedereen heeft lang moeten wachten op dit boek, dat heeft mijn nieuwsgierigheid heel erg aangewakkerd en ik kon niet wachten om met het boek te beginnen…dat gezegd heeft het ook wat stress opgeleverd, want ik wilde het echt eer aan doen en daarom heb ik eerst de andere reviews gemaakt en ben ik nu pas aan dit boek begonnen…

Het boek:
Het boek is de opvolger van de twee andere Workshop/How to boeken van Julia Woning, namelijk Kleurtechnieken Workshop & Creatieve Tekentechnieken Workshop.
Beide boeken heb ik in mijn bezit en zijn superfijn om techieken te leren en meer over kleuren te leren.

Dit boek trok mijn aandacht, omdat het met PanPastel wordt uitgelegd en het over realistisch tekenen gaat.
Ik ben al een aantal jaar gefascineerd van Julia Woning en dit zou voor mij het ultimate boek zijn.

Het boek is 25 x 22 cm groot en heeft 96 bladzijdes.

Als eerste wordt er uitgelegd wat PanPastel is en daarna mag je zelf in het boek gaan proberen te blenden.

Omdat ik al eerder met PanPastel heb gewerkt, heb ik dit over geslagen. Maar heb wel het hele boek eerst doorgelezen, het wordt duidelijk uitgelegd en is op sommige bladzijdes erg overweldigend. Maar ik ben er aan begonnen.

De uitvoering:
Het eerste wat ik heb geprobeerd te maken is een oog, voor mijn eerste poging heb ik een lichtgrijze bladzijde van Pastelmat genomen en daar met wit kaders op gemaakt.

Daarna met bruin een oog geschetst die op pagina 21 staat.
Dit ging helemaal mis, de witte kader strepen blijf je zien en het bruin was veel te donker.

Op een gegeven moment heb ik het gelaten voor wat het is en ben ik op het stukje wat ik van de pastelmat had afgesneden nogmaals het oog gaan proberen.

Poging twee:
Dit keer heb ik het oog met een Derwent pastelpencil uit de hand op het papier gezet en ben ik daarvandaan weer opnieuw gaan beginnen.
Dit keer ging het al een stuk beter.

Ik heb alleen nog wat foutjes gemaakt, maar voor een eerste keer ben ik niet ontevreden.
Voor meer detail heb ik ook de Derwent Pastelpencils gebruikt.

Ik ga dit absoluut vaker proberen. Nee, het lijkt niet op de foto, maar ik heb er lol aan gehad en verbetering komt vanzelf, veel oefenen dus!

Een kleurplaat kleuren:
Dit maal een kleurplaat uit Het enige echte dierenkleurboek van Julia Woning.

Ik heb gekozen voor de koi karpers, maar het is niet helemaal geworden wat ik voor ogen had. Ik heb niet alle panpastels en heb gewoon voor de kleuren gekozen die ik had. Maar het is niet helemaal gelukt zoals ik zou willen. Misschien kom ik er nog op terug…

Aangemoedigd door Julia in het boek ben ik vol moed begonnen aan mijn derde project. Ik wilde niet in het boek kleuren, maar heb toen een kleurplaat uitgekozen uit mijn net ontvangen kleurboek van Mariola Budek. Dit is meer mijn ding.

Ik ben begonnen met de huid. Helaas bezit ik ook niet de huidskleuren, dus heb zelf wat gemengd met bruin, geel, rood, wit en van alles wat maar lukte om huidskleur te krijgen. Samen met de blender heb ik dit op een grote PanPastel spons opgebracht en dit op het papier gekleurd. Steeds een beetje meer schaduw aangebracht en ook met een kneedgum PanPastel weggehaald om de highlights te creëren. Nadat ik redelijk tevreden was, heb ik één laag fixatiespray opgebracht en heb ik het een nacht laten drogen voor ik de rest van de PanPastel op ben gaan brengen.

De haren gingen geweldig, met een grotere PanPastel ‘spons’ heb ik de grote vlakken in licht groen opgebracht en ben er toen met licht blauw nog overheen gegaan. Daarna met een tooltje nog donker blauw en donkergroen overheen gedaan. Wauw! Alleen miste ik de definitie van de haren en heb ik mijn Derwent Procolour uit de kast gepakt en ben streepjes gaan trekken. Mooi, dit werkt perfect! Ik was even bang dat ik het eigenlijk eerst moest fixeren, maar het ging heel goed.

De rest van de kleurplaat heb ik met een combinatie van vooral PanPastel en Derwent Procolour gemaakt.

Zelf tekenen:
Mijn laatste poging heb ik met hulp van Julia Woning gedaan, dit is ook weer een combinatie van PanPastel met deze keer Derwent Pastelpotloden, ik ben er helemaal verliefd op en ga dit absoluut vaker doen. Het papier is Pastelmat in een rood/bruine kleur.

Mijn conclusie:
Het boek is super! Er staat netjes uitgelegd hoe je het allemaal moet aanpakken, af en toe heb ik te snel gelezen en over wat heen gelezen, maar daar kwam ik snel genoeg achter en heb ik dat nogmaals even doorgenomen.

Leuk vind ik ook altijd hoe Julia het ontstaan van de materialen verteld. Ik heb in ieder geval het boek in één ruk uitgelezen (en daarna weer opnieuw elke keer als ik iets uit het boek ging proberen).

Ik ben inmiddels helemaal weg met het kleuren met PanPastel. Heerlijk als ondergrond of om lekker zelf aan de slag te gaan. Ik ga zeker de rest van de kleuren aanschaffen die ik nog niet in het bezit heb. 

Ennnnn, ik ga zeker nog zelf doeken of tekeningen maken, ik heb nu de smaak te pakken. Ook al was ik er een beetje huiverig over.

Dikke 5 sterren voor dit boek.

Mocht je meer willen leren? Julia Woning geeft ook speciale PanPastel workshops. En ik kan je zeggen dat deze ECHT de moeite waard zijn om mee te maken! Julia legt alles supergoed uit en beantwoord je vragen.

12 September 2019

Geef een antwoord