Julia Woning | Online Workshops

Coronatijd…
Dat is echt een hele rare tijd, alle workshops zijn afgelast, opgeschort tot nader bericht. Logisch natuurlijk, want het is wel dicht op elkaar werken en 1,5 meter afstand houden is niet te doen.

Zo wilde ik graag weer een workshop van Julia Woning volgen en had er trouwens al eentje uitgezocht, nog niet aangemeld hoor, maar ineens was het niet meer mogelijk en zat (bijna) iedereen aan huis gekluisterd.
En…toen zag ik een oproep van Julia Woning om (gratis) workshops online te volgen, maar ik bleef een beetje terughoudend. Tot ik alle prachtige resultaten voorbij zag komen en toen heb ik mijn kans gegrepen. Ik was direct verkocht na de eerste workshop, wat een uitkomst!

Ik had de keuze uit twee soorten Online workshops: de gratis workshop van 1 uur en de betaalde (€ 20,00 dus nog geen rib uit je lijf) van vijf uur, incl. pauze.
Hierin heb ik mijn keuze gemaakt, de gratis zou ik sowieso volgen.

Mijn allereerste workshop was Workshop by Julia: PanPastel, hier zouden wij een zwart/wit tekening gaan maken van een bosgezicht op PastelMat…en stond dat nu net op mijn verlanglijstje. Dus, ingeschreven, betaald en kreeg van Julia een link naar de besloten groep PanPastel.

Daar vond ik alle nummers van de panpastel’s en welke kleur papier ik kon gebruiken. Ook kregen we de foto en de tekening (lekker makkelijk), deze hoef je alleen over te nemen op Pastelmat en dan kun je aan de slag. (Hoe je dit doet legt Julia ook uit).
De les bestaat uit twee delen, deel één van 10:00-12:00 en deel twee van 13:00-15:00 uur.
Ik heb genoten!!! Wat is dit gaaf, heb de hele tijd een flinke glimlach op mijn gezicht gehad.

Foto 1: Het resultaat van de eerste twee uren. Julia heeft eerst wat uitleg gegeven over PanPastel, pastelmat etc voor wij begonnen.

Voor, tijdens en na de live workshop kun je vragen stellen in de groep en dan beantwoord Julia deze. De groep blijft één maand in de lucht, dus als je nogmaals de workshop wilt doen, dan is dat mogelijk binnen die maand.

Na de lunch deel twee en toen begonnen we aan de boomtoppen en natuurlijk de zon die er doorheen komt. Opletten op de details…lagen opbrengen.
Je kunt wel zeggen dat ik enthousiast ben geworden over het werken met PanPastel op PastelMat.

Deze workshop was zaterdag en op woensdag stond er een gratis workshop gepland…

Dus ja, Sammie zat natuurlijk om 11:00 uur weer klaar met de uitgeprinte tekening en de foto. Deze workshop duurt een uur en wij gaan nu bloemen schilderen met Derwent Inktense potloden en Inktense Blocks, laat ik nu die blocks niet hebben (ja, een klein doosje, maar net niet de kleuren die in de materialenlijst stonden), dus heb ik alles met potloden gedaan met behulp van mijn Caran D’ache palette.

Aan het begin heeft Julia weer een duidelijke uitleg gegeven over Inktense en het verschil tussen de potloden en de blocks.
En na een uur was dit het resultaat, weer super! Helaas is deze workshop maar 7 dagen terug te kijken, had hem graag nog eens gedaan, het was weer superleuk en heel leerzaam!

Workshop nummer drie stond een dag later gepland, weer een officiële workshop van 4 uur. Het begon om 10:00 en met een pauze van een uur ertussen eindigde het om 15:00 uur.
Dit keer natuurlijk ook weer alles vooraf gekregen, een materialenlijst om alles klaar te leggen, zodat je niet misgrijpt, een foto en een tekening van de te maken roodborstje deze keer.

Hier zag ik wel tegenop…ik wilde perse dit vogeltje op Pastelmat kleuren met Derwent Lightfast, alleen ging de les eigenlijk over het tekenen en kleuren op gewoon papier.
Daarom was het niet helemaal te volgen, maar heb mijn best gedaan en mijn eigen draai eraan gegeven.

De half afgemaakte tekening ingekleurd

Voor de zekerheid had ik ook de tekening extra uitgeprint op gewoon papier, uiteindelijk heb ik twee tekeningen op Pastelmat getekend en ingekleurd (de eerste half, want ik moest natuurlijk weer zelf een kleur erbij pakken, die niet op de lijst stond) en de kleurplaat ben ik aan begonnen en deze maak ik niet af.

Compleet vogeltje met Derwent Lightfast

Ben super tevreden met de uitkomst. En weer hartstikke veel geleerd, ook hier gaf Julia als eerste een uitleg over de materialen en papier.

Vorige week woensdag was er weer een gratis worshop, nu een Pimpelmeesje met Derwent Lightfast en PanPastel, maar die heb ik niet live gevolgd, later meer.

Afgelopen zaterdag heb ik mijn vierde online workshop gevolgd van Julia Woning…deze keer aquarelbloemen op Aquarelpapier.

Hier had ik super veel zin in en na weer een materialen en papier uitleg begonnen we met de Tulp op Aquarelpapier. Ook nu weer werd vooraf een materialenlijst, de foto’s en de tekeningen gegeven, zodat je deze alvast kunt voorbereiden.

En ik nog denken….begint ze met de makkelijkste. Echt niet! Bij het schilderen van deze tulp gebruikten wij vele lagen en telkens tussendoor droog fohnen en ik heb van elke stap genoten. Dit is totaal mijn ding!!!

Derwent Inktense Travelsets

Deze keer heb geschilderd met de Derwent Inktense Travelsets, omdat ik niet in het bezit ben van de Daniel Smit verf.

Deze tulp was klaar voor de lunch. Even lekker een boterham smeren en een mok thee en snel de foto’s uploaden en alle andere foto’s bekijken.

Deel twee, bloemen met het nat in nat techniek, deze vond ik niet zo leuk, lukte wel hoor, maar de bloemen spraken mij absoluut niet aan, dus heb mij er snel doorheen gewerkt.

Uiteindelijk met fineliner de bloemen wat meer duidelijk gemaakt

Ging ook wat snel soms, dus Julia was ineens een stap verder dan ik hahaha.
Maar daarna kwamen de ‘uit de losse hand’ bloemen en blaadjes en dat vind ik wel superleuk!
De tijd ging als een dolle voorbij en ineens was het alweer over.
Nadat Julia was gestopt met uitzenden heb ik nog even snel in mijn art-journal de laatste bloemen gemaakt.

En maandagavond heb ik de tulp video nog een keer gevolgd, maar nu met Faber Castell Watercolours.

Faber Castell Watercolours

Omdat ik de eerste te hard had opgezet met de tekening, heb ik deze keer de tekening lichter opgezet en ook op ander papier, het resultaat is verbluffend!
Zo zie je maar, zelfs al na twee keer hetzelfde te doen, leer je harstikke veel.

Links Faber Castell en rechts Derwent

Gisteren heb ik een foto van iemand gezien en deze ga ik zelf namaken, kijken of mij dit gaat lukken alleen. Ook een bloem, die zie je tzt op mijn pagina en Instagram voorbij komen.

Aangekomen bij gisteren…ik had nog een gratis workshop op mijn programma staan, die is vandaag verlopen, dus die heb ik gisteren toch nog even gevolgd.
Alles weer voorbereid, klaargelegd en uitgeprint en aan de slag gegaan met een Pimpelmeesje.

Deze keer met Derwent Lightfast en PanPastel op Bristol tekenpapier. En gelijk mijn (door Julia aanbevolen) net gekochte afplaktape uitgeprobeerd.
Poehhhh, had er moeite mee. PanPastel ging niet zo lekker op dit papier, gebruikt het liever op PastelMat, maar okay, het ging. Gelukkig had ik alle PanPastel kleuren in huis die Julia gebruikte, dat was handig.

Daarna het vogeltje ingekleurd met de Derwent Lightfast en tussendoor geblend met mijn Spectrum Noir Blendingsolution, wat natuurlijk heerlijk ging.

Wauw, uiteindelijk is het toch nog een leuk vogeltje geworden. Helaas heb ik deze workshop met lamplicht gevolgd, de volgende keer doe ik het echt overdag met daglicht, op één of andere manier gaat het dan veel beter.

Eindconclusie:
Ik ben helemaal weg van deze online workshops, het lijkt net of je persoonlijk les krijgt, voordelen zijn echt het persoonlijke gevoel, de directheid, goed overzicht en duidelijke stappen.

Nadeel is dat het (vooral bij de gratis workshops) het soms echt te snel gaat en Julia heel soms haar hand voor de tekening heeft en je dus niet precies ziet wat ze doet, dus kun je wat missen, daarom moet je ook echt goed luisteren naar haar gesproken uitleg.

Een heel groot voordeel vind ik dat je de workshops nog een keer op je gemak kunt volgen en daardoor weer andere dingen ziet en hoort.

Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven, het is ook niet de bedoeling dat je het precies namaakt, maar dat je er iets van jezelf instopt en er natuurlijk veel van leert (als je door je “wimpers kijkt” dan moet het lijken op de foto!)

Deze workshops hebben mij precies gegeven wat ik nodig had de afgelopen maanden en ik ben er achter gekomen dat ik aquarel en PanPastel super leuk vind, ook het semi-realistisch tekenen vind ik geweldig en ik ga hier zeker mee verder.
Naast kleuren kan ik de geleerde technieken ook in mijn art-journal en bullet-journal gebruiken.

Er komen nog nieuwe online workshops aan en ik zal hier een overzicht geven, de aquarel is al voorbij, je kunt je nog opgeven, dan krijg je toegang tot de groep en kun je alles terugkijken. Het is natuurlijk niet live, maar een voordeel is dat je het stop kunt zetten. Vragen kun je ook nog stellen.
De online workshops kosten € 20,00 en ze zijn super leerzaam! Opgeven kun je bij Julia Woning.

Online workshop programma van Julia Woning

Het is een heel verhaal geworden, hopelijk heb ik je niet verveeld.

Heel veel kleurplezier en tot de volgende recensie.

Gebruikte Materialen:
PanPastel
PastelMat
Derwent Inktense potloden
Derwent Inktense Travelsets
Derwent Lightfast
Faber Castell Watercolours
Winsor & Newton Aquarelpapier
Fibriano per Artisti Aquarelpapier
Bristol tekenpapier
Clairalfa 160 grams papier
Spectrum Noir Blendingsolution
Penselen en PanPastel tools

24 Juni 2020

Geef een antwoord