Van Eijck Softpastels

Deze aller-allereerste recensie gaat over de Van Eyck pastelkrijtjes van de Action voor de prijs van € 2,59 voor 24 stuks. Ik bezit al de Pastelpotloden ‘Carbothello’ van Stabilo, maar ik zocht voor de achtergronden een wat grovere krijt om wat grotere vlakken te kleuren. Terugkijkend was ik zo onervaren.

Zo op het eerste gezicht en gevoel, voelt het pakje zwaar, de bovenkant zit er los op en even dacht ik dat hij al geopend was, maar onder de deksel zit netjes een folie over de hele inhoud.
Bij het open maken kwam ik ook een speciaal papiertje tegen in de doos die vast zit aan de zijkant, dit ter bescherming van de krijtjes. Dat ze niet gaan rammelen etcetera.

De krijtjes zijn niet zo erg lang, mijn eerste gedacht was dan ook: ‘Die zijn zo op’, maar dat valt na ze te gebruiken wel mee.
Ik had al een mooie kleurplaat uitgekozen uit het eerste boek Mijn Wonderlijke Wereld (deel 1) van Masja van den Berg, deze is te koop bij boekhandels en Bol voor de prijs van € 5,95.

Voor deze tekening wilde ik een mooie achtergrond maken, wat ik nog niet had gedaan. Omdat ik dit voor het eerst doe, heb ik een simpele achtergrond uitgekozen, maar twee kleuren. Dit komt ook, omdat ik de vogel erg kleurrijk wil kleuren!
Ik heb twee kleuren uit de doos genomen en heb hiermee de achtergrond van de Papegaai gemaakt.Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de ‘Doezelaars’ (Color Shapers) van de Lidl en een penseel uit een set van penselen van de Action. Beide had ik al eerder aangeschaft.

De kleuren die ik heb gebruikt zijn okergeel en geel. Het opbrengen is erg grof, vergeleken met mijn Pastelpotloden, maar dat klopt natuurlijk ook, want met de potloden moet je fijner kunnen werken. Ze lijken ook erg hard vergeleken bij de potloden, het doosje zegt wel ‘Soft Pastel’.
Het is eventjes wennen, het brengt inderdaad erg grof op, maar het blenden gaat ook erg grof. Ik moet anders blenden dan dat ik gewend ben.
Mijn eerste gedachte is: ‘ik vind het grof en niet fijn werken’, maar ik zet door en na een paar stukjes gedaan te hebben, gaat het steeds fijner werken.

Het wordt daarentegen als je ze blend zeer poederig, zodat ik al snel een methode vind om het poeder weg te krijgen, zodat ik goed kan blenden.
Op een gegeven moment heb ik er ook een penseel bij gepakt om het overtollige poeder weg te vegen, zonder de tekening te beschadigen of te ruïneren. Maar je raakt er snel aan gewend en dan gaat het supersnel!

Ik heb een stukje gefilmd om te laten zien hoe ik het heb gedaan. Geen idee of dit de goede methode is, maar dit werkt voor mij momenteel het beste!

Na het blenden blijf je met een mini hoopje poeder over, dit heb ik op de tafel geveegd met het penseel en met een nat keukenrol papiertje opgeveegd.

Wel raad ik aan om de tekening nadat hij helemaal klaar is te fixeren met speciale fixeerspray, want de poeder blijf je voelen en je kunt daardoor alsnog de tekening verruineren door er overheen te wrijven en daardoor mengen de kleuren.
Ik gebruik daar voor de volgende fixeerspray die ik heb gekocht voor € 11,30 (excl. verzendkosten) voor 400ml bij Creativ Shop.

De laatste foto laat het eindresultaat van de achtergrond zien van de hele tekening.

Eindoordeel:
Mijn bevindingen: geweldig product, even wennen met opbrengen en het blenden werkt net even anders dan dat ik gewend ben, maar mijn eindoordeel is dat ik deze vaak ga gebruiken!!!

Update: Inmiddels ben ik wat meer ervaren en heb gemerkt dat je met een watje en een wattenstaafje ook een heel eind komt en je zelfs sneller kunt werken, daarvoor schraap je met een scherp mesje wat krijt van het krijtje (eventueel op een schoteltje) en verdeel je dit met een watje of een wattenstaafje over de tekening. Mijn voorkeur gaat nu wel uit naar Faber Castell Pastelkrijt of Panpastel.

Voor nu heb ik een keukenrol papiertje tussen de pagina’s gelegd om de tekening te beschermen voor de volgende stap.
Hopelijk hebben jullie met plezier mijn review gelezen.

Gebruikte materiaal:
Van Eyck Softpastel van de Action
Color Shapers van de Lidl
Penseel van de Action
Mijn Wonderlijke Wereld 1 van Masja van den Berg (gekocht via haar webwinkel, inmiddels niet meer te koop)

Deze recensie is tot stand gekomen met mijn eigen aanschaf van deze producten.

29 Augustus 2016

Geef een antwoord