Johanna Basford

“Hallo, ik ben een illustrator en een inkt evangelist die pen en potloden prefereert aan pixels”

Johanna Basford

Johanna is op een missie om mensen in de hele wereld te inspireren hun apparaten neer te leggen en een pen of potlood op te pakken en “Happy” te creëren. Iedereen kan tekenen of kan crestief zijn, je hebt alleen een klein zetje nodig!

Voor Johanna, computer gegenereerde Artwork mist de warmte en charme van iets wat handgetekend is, dus al haar artwork is met de hand getekend. Eerst met potlood, dan met fineliner. Ze houdt van ingewikkelde details en probeert zo tekeningen te maken om je uit te nodigen te pauzeren en het van dichtbij te onderzoeken. Verstopt in de flora en fauna vind je vlinders, halve egels en zelfs een kleine oude uil!

Johanna is opgegroeid op een vis-boerderij in landelijk Aberdeenshire te Schotland, waar haar kleine zusje en zij een hele vrije kindertijd had. Ze speelden buiten, holen gebouwen, creeërden geheime tuintjes, peddelden in de kleine waterstroom achter hun huis. Hierdoor is er op een jonge leeftijd een wilde fantasie ontstaan en de liefde voor de natuur.
Ze heeft het altijd heerlijk gevonden om te tekenen en kan niet eens meer herinneren wanneer ze niet een illustrator wilde worden (op een korte periode na, dat ze een astronaut wilde worden, maar dat ging snel over).

In 2005, na haar afstuderen van Textile Design at Duncan of Jordanstone College of Art and Design, heeft ze voor een tijdje een baan gevonden, voor zij zelf haar eigen studio opende.
Ze begon met het ontwerpen en maken van handgeprint behang en een kleine collectie accesoires, maar toen kwam de recessie. Ondernemen was moeilijk en ze was gedwongen om te erkennen dat haar hart niet in het maken en verkopen lag maar het was tekenen!

Ze stopte met de studio, verkocht alle machines en werd een Freelance Illustrator met een klein bureau in de hoek van haar 1 kamer flatje. Ze werkte 2 part-time banen om haar rekeningen te betalen en tekende de rest van de tijd.
Ze nam de nachtbus naar London op haar vrije dagen en sleepte zich naar bedrijven, redacteuren en Art Directors met haar portfolio. Ze was op een missie!

Ze sloeg het advies in de wind toen ze zeiden dat ze haar portfolio moesten uitbreiden, haar eigen manier van tekenen, zwart wit artwork betaalde uit en gaf haar een lijst met freelance cliënten van Nike tot Absolut Vodka en Smart Car tot Chipotle. Daarna werd het interessant…

Aan het eind van 2011 vroeg een uitgever van kleurboeken om een kleurboek voor kinderen te maken. Ze vond het idee van een kleurboek geweldig, maar wilde echt iets anders gaan doen. Haar pitch voor een geavanceerd volwassen kleurboek leek toen een beetje raar, maar ze tekende de eerste 5 pagina’s, stuurde het op en kreeg toestemming!
In het voorjaar van 2013 kwam Secret Garden uit. Wat volgde was een verrassing voor iedereen…

Ze was op zwangerschapsverlof (herfst 2014) van haar eerste dochter Evie toen ze het bericht kreeg dat er 1 miljoen verkochte boeken! Ze vond het ongelooflijk, nog steeds! Vier jaar later en er zijn inmiddels al 21 miljoen boeken wereldwijd verkocht in 40 landen.

Vandaag de dag spendeert ze haar tijd in de studio, flitsend tussen het maken van tekeningen voor haar boeken, dromend van ideeën en nieuwe producten welke met haar zwart wit tekeningen versierd worden en natuurlijk het organiseren van al die pennen en potloden!

(Bron: www.johannabasford.com)

7 Mei 2020