Johanna Basford | Magische Jungle

Magische Jungle | Johanna Basford

Vorig jaar heb ik dit prachtige boek gekregen van MUS Creatief, voor een recensie. Vorige week had ik een poll op Instagram gezet welk boek ik na de laatste zou gaan reviewen en 56% heeft gekozen voor dit prachtige boek.

In 2016 is dit boek uitgekomen in het Engels als Magical Jungle en in het Nederlands als De magie van de jungle bij een andere uitgever en ik was blij verrast dat MUS Creatief (alias BBNC Uitgevers) een herdruk heeft uitgebracht in Juni 2020, dit is een eerste druk met deze naam en bij deze uitgever.

Het boek:
Het boek is 25,3 x 25,5 cm groot, Paperback en heeft een flexibele kaft met aan de voor- en achterkant een extra flap om bv te dienen als boekenlegger, makkelijk om je pagina waar je net op aan het kleuren bent terug te vinden.
De omslag/voorkant is wit, bedrukt met zwarte en gouden letters en sommige details zijn ook goud gemaakt.
Op de rug staat de naam van Johanna Basford, de titel van het boek en natuurlijk het kleine logo van MUS. Alles in zwart bedrukt.
De achterkant is helemaal wit met zwarte bedrukking.

Er zijn 96 pagina’s in het boek, alle kleurplaten zijn dubbelzijdig bedrukt, het papier is stevig, maar niet heel erg stevig. Je ziet een beetje “ghosting” door van de andere kant, maar het is niet hinderlijk. Ik heb met verschillende kleurmaterialen in het boek gekleurd en heb totaal geen problemen gehad met “doorbloeden” naar de volgende pagina. Dus ik ga er vanuit dat dit geen probleem gaat geven. Het papier is niet super glad of heeft veel bite, het zit er een beetje tussenin, maar je kunt zeker in lagen kleuren op dit papier.

Het boek is online te koop vanaf € 14,99.

Het boek zit vol met jungle taferelen en echt zoveel verschillende blaadjes die je jezelf maar kunt voorstellen, precies wat je dwingt om anders te gaan denken en niet alle blaadjes dezelfde kleur te geven.
Dit zijn bijvoorbeeld een paar dieren die je tegenkomt in het boek, papegaai, veel vlinders, libellen, tropische vogels, ergens een verdwaalde spin, hagedis, apen, een nijlpaard en nog heel veel meer.
Achterin het boek staat een mini overzicht van alle kleurplaten en daar kun je alle dieren vinden, zodat je kunt kijken of je er eentje hebt gemist.
Verder vind je ook vele mooie bloemen en wat kransen in dit boek

Als allereerste kleurplaat ben ik begonnen met de “Dit boek is van…” pagina, als eerste heb ik mijn naam erin gezet en daarna ben ik met mijn Faber Castell Polychromos kleurpotloden aan de slag gegaan. Was echt heerlijk om te doen, het papier is niet heel erg ruw, maar wat gladder dan ik gewend ben, dus ik kon niet super veel lagen opbrengen, maar wat ik kon kleuren ging heel goed.

Wat ik al meldde is dat je gedwongen wordt om keuzes te maken met de blaadjes kleuren, zodat je niet alle blaadjes dezelfde kleur maakt en het een plat geheel wordt. Ik heb dan ook met vrijwel alle groene kleuren in mijn set van 120 potloden gekleurd. Om maar een verschil te krijgen en dat maakt het voor mij de moeite waard om het nu terug te zien.

De kolibries heb ik in rood/geel gekleurd, ik heb er totaal niet bij nagedacht over de echte kleuren, zoals Johanna Basford ook vaak zegt dat wat ze tekent niet helemaal waarheidsgetrouw is, maak ik mij geen zorgen over oranje/rode kolibries…

Voor de achtergrond heb ik twee kleuren PanPastel tevoorschijn gehaald en heb ik deze op het papier gemengd met elkaar tot deze achtergrond. Als laatste heb ik met een Arteza witte gelpen nog sterren aangebracht.

Voor de tweede kleurplaat heb ik een prachtige vlinder gekozen, ik heb bewust gekozen deze vlinder met drie kleuren in te kleuren en ook om niet de achtergrond te doen, maar dit is helemaal jouw keuze, jij mag er van maken wat jij zelf het mooiste vind.

Ik heb drie prachtige kleuren uitgekozen van mijn Faber Castell Pitt Artist Brushes, namelijk 220 Light Indigo, 146 Skyblue en 120 Ultramarine. Mijn bedoeling is om de kleuren te blenden met opbrengen en ik heb er een kort filmpje van gemaakt, hoe ik dit heb gedaan en in welke volgorde.

Het papier heeft het heel goed gedaan! Absoluut geen doorbloeden en zelfs is het papier nauwelijks gaan rullen. Ik ben ook heel erg blij met de uitkomst, nog beter dan ik verwacht had. Deze blendmethode stond al even op mijn verlanglijstje om uit te proberen, evenals de volgende kleurplaat.

Voor de derde kleurplaat heb ik een niet al te grote uitgezocht, ik wilde in de eerste instantie graag het nijlpaard kleuren, maar deze komt al zo vaak voorbij, dat ik voor deze ben gegaan. Natuurlijk ook, omdat ik deze kleurmethode wilde uitproberen en ik deze nieuwe kleurmethode met het nijlpaard niet had gedaan…

Als eerste heb ik een cirkel getrokken met mijn passer, een heel dun lijntje gezet en dat was mijn rand. Alles erbinnen zal een kleur krijgen en alles erbuiten wordt in grijstinten gekleurd.

Hiervoor heb ik mijn Prismacolor Premier tevoorschijn gehaald en heb als eerste de grijstinten uitgezocht om mee te kleuren, dit zijn de warm grijze tinten geworden, met af en toe zwart en wit toegevoegd voor highlights en schaduwen.

Ook hier heb ik weer vele lagen over elkaar gekleurd en dit ging echt heel goed! Je merkt wel wanneer het voldoende is en dat is eerder dan ik gewend ben, maar dan heb je het al heel gauw over 10 of meer lagen. Zou je tussendoor blenden met blendingsvloeistof, dan zou je gewoon weer lagen op kunnen brengen, maar ik heb dat met de tekening niet gedaan.
Wel heb ik dit met de “achtergrond” in het rondje gedaan, ik heb daarvoor maar twee kleuren blauw gebruikt, daarna geblend en weer opnieuw wat meer diepte gecreëerd met dezelfde kleuren blauw.
Als laatste heb ik een Arteza witte gelpen gepakt en wat sterren aangebracht, want daar voor leek het meer een vijvertje…

Dit was een superleuke manier om eens wat anders te doen met je kleurplaat en ik ben heel tevreden met de uitkomst.

Het papier heeft het geweldig goed gedaan en ondanks dat ik nog nooit in dit boek had gekleurd (volgens mij heb ik niet eens één van de andere versies), heb ik echt veel plezier gehad met kleuren en ben heel blij met alle kleurplaten.

Eindconclusie:
Het is een erg leuk boek, met prachtige kleurplaten. Heel veel verschillende soorten platen, zowel hele drukke als hele rustige platen, daarnaast natuurlijk de bekende “behangetjes” en soort mandala-kransen. Voor ieder wat wils en heel veel kleurplezier voor jong en oud.

Het papier voldoet erg goed, heel fijn om veel lagen op te brengen en te blenden met zowel potloden als stiften. Zelfs met meerdere keren over elkaar kleuren, blijft het papier goed en heb je nog steeds geen doorbloeden.

Hele mooie heruitgave (eerste druk voor MUS Creatief) van dit boek, ik heb helaas geen referentie materiaal van de vorige uitgaves, maar deze voldoet helemaal aan de verwachtingen. Zeer tevreden met het papier en de tekeningen van Johanna Basford!

Gebruikte materialen:
Magische Jungle van Johanna Basford
Faber Castell Polychromos potloden
Faber Castell Pitt Artist Brushes
Prismacolor Premier
Arteza witte gelpen
Papieren doezelaar en Spectrum Noir Blendingsolution
Passer om het rondje te maken

5 Februari 2021

Geef een antwoord