Klára Marková | Fairy Celebrations

Het is alweer even geleden dat ik dit prachtige boek heb ontvangen van Klára Marková voor een recensie.

Dit boek is verkrijgbaar in twee talen, Fairy Celebrations en Oslava Zivota (Tsjechische uitvoering). Beide uitgaves worden in dezelfde drukkerij gedrukt, dus zijn precies hetzelfde, op de taal na.

Afgelopen tijd heb ik er een aantal kleurplaten met verschillende soorten potloden in gekleurd, hierbij mijn bevindingen.
Het boek is weer zoals ik van Klára Marková gewend ben, een dikke prachtige omslag en stevig gebonden.
De pagina’s zijn van stevig papier en het is (net als de vorige keren) crèmekleurig.
De bite van het papier is goed, goed voor vele lagen kleurpotlood en ook tussendoor blenden met vloeistof gaat heel goed.
Het boek staat natuurlijk weer vol met sprookjesachtige kleurplaten.

De eerste kleurplaat heb ik met Faber Castell Polychromos gekleurd, het was even geleden dat ik in een boek van Klára heb gekleurd, maar ik weet dat ze al haar boeken bij dezelfde drukkerij heeft laten drukken en daardoor is de kwaliteit van alle boeken gegarandeerd hetzelfde en dat voelde ook heel erg vertrouwd aan.

De potloden gleden over het papier en blenden heerlijk, ook met mijn Spectrum Noir blendingsolution ging het geweldig goed. Daarna kun je vrijwel direct weer erop gaan kleuren en laag over laag werken.
Ik was verbaasd dat het papier zoveel lagen zo goed aankan.

De tweede kleurplaat heb ik gekleurd met Prismacolor Premier potloden. Omdat deze op wasbasis zijn, wilde ik weten hoe ze op dit papier zouden voelen, ik was echt niet teleurgesteld, ook deze gleden over het papier en vele lagen waren met deze potloden ook helemaal geen probleem.

Met mijn Spectrum Noir blendingsolution blenden was ook een feestje, de opgebrachte lagen blenden super! Maar ook met de potloden was op dit papier goed te blenden.

Als laatste heb ik een kleine tekening helemaal aan het eind van het boek gekleurd met Derwent Inktense potloden. Ik wilde echt kijken hoe het papier zich zou houden met water.

Ook deze potloden deden het heel goed op dit papier. Ik heb niet zo heel veel water gebruikt, maar het bobbelde al wel een beetje. Tussendoor heb ik dan ook een aantal A4 velletjes dubbel gevouwen en deze ertussen geplaatst (na de achterkant nat gemaakt te hebben) en een paar dagen onder wat boeken laten ‘drogen’.
Daarna was alles weer vlak en kon ik weer verder lagen opbrengen.
Als laatste heb ik gewoon alleen met een droog Inktense potlood wat diepte in de kleurplaat gemaakt en dat ging ook super!

Eindconclusie:
Ik ben weer super tevreden met dit boek, de kleurplaten zijn geweldig mooi, sfeervol en sprookjesachtig. Tot nu toe mijn favoriet.
De kleurplaten zijn zo getekend, dat je op elke kleurplaat veel kunt bekijken en je vind overal wel iets nieuws.
Het papier is heerlijk, de dikte is perfect. Met water zou ik wel een beetje uitkijken, met mijn Derwent Inktense heb ik wat doorbloeding op de pagina aan de andere kant, niet heel erg vervelend, maar wilde het wel even melden.

Achterin staan weer de bekende ‘deurtjes’. Deze kun je inkleuren, uitknippen en op de corresponderende kleurplaten plakken, zodat je een 3D deurtje hebt in je kleurplaat. Dit blijf ik een leuk extraatje vinden van Klára.

Gebruikte materialen:
Fairy Celebrations/Oslava Zivota
Faber Castell Polychromos
Prismacolor Premier
Derwent Inktense
Waterbrush
Spectrum Noir Blendingsolution
Papieren doezelaar

I would like to thank Klára Marková for this book and for making such gorgeous drawings and artwork!
(Ik wil Klára Markova heel hartelijk bedanken voor dit boek en voor het maken van geweldig mooie tekeningen en artwork!)

17 Juni 2020

Geef een antwoord